Меню Закрити

Роль мови в мисленнєвому процесі

Мозок людини починається з формування нервової трубки вже на 3-му тижні життя ембріона. Перші роки життя він стрімко розвивається і остаточно “дозріває” до 30 років. Але існують найбільш яскраві періоди його розвитку, що мають вирішальне значення для майбутнього дитини.

Це час, коли закладається неврологічна основа для його інтелектуального розвитку в підлітковому і вже потім в  дорослому віці.

  • Найбільший пік розвитку мозку доводиться на вік від 0 до 1 року. Не дарма в цей час мамам рекомендують бути поруч з малюками.
  • Наступний активний період триває з 1 року до 3-х років, а потім – до 5 років.

В 3 роки мозок  важить приблизно в 3 рази більше, ніж при народженні. Він використовує здатність до абстракції, навчання та спогадів, в цей час дитина усвідомлює свою особистість, стає соціальною.

Якщо у малюка все гаразд з мовою і комунікацією, у цьому віці його мама просто зобов’язана бути «мамою-папугою», яка коментує все і вся.

Саме перші «лекції» від мами і будуть стимулом розвитку, так як саме мамині пояснення зміцнюють зв’язки між нейронами, а також змушують інші нейрони дозрівати.

А яка ж роль мови в мисленнєвому процесі?

Мова відіграє величезне значення в процесі мислення. Думка в людській голові завжди виникає перетворюючись  в словесну форму.

 

Приведу Вам приклад взаємозв’язку мови та мислення на формулі:

Сприйняття мовних конструкцій +

формування  думки мовними засобами = мова як процес

А якщо не все гаразд?  Як правило, вже до 2-х років мама помічає, що з мовою  її малюка щось не так…

І чекати, що все налагодитися – дуже погане рішення.

Те, що можна швидко поправити у віці від 2 до 5 років, через 2-3 роки для корекції знадобиться не один рік.

Період з 2 до 5 років дитини можна порівняти з санчатами, які  скачуються з високої гірки: природні процеси розвитку дитини в цей час значно допомагають його успіхам. Але якщо відкласти заняття до 5 років – санки вже доведеться штовхати в гору самим і з усієї сили.

Не затягуйте з діагностикою мови вашого малюка!

© Олена Ярошенко, практичний психолог